
راهنما و آموزش خانه تکانی منزل اینبار سرویس بهداشتی
خانه تکانی سرویس بهداشتی را میتوان یکی از مهمترین قسمتهای آن دانست. سرویس بهداشتی به دلیل آن که روزانه و به دفعات مورد استفاده افراد خانه قرار میگیرد، معمولا آخرین جایی است که خانه تکانی میشود. همچنین تمیز کردن و نظافت این قسمت از خانه نیز دشواری بیشتری نسبت به سایر بخشها داشته و نیازمند راهنماییهایی است. تمیز کردن لکها بر جای مانده بر روی شیرآلات بهداشتی و کابینت روشویی، از بین بردن کدری کاشیها و سنگ توالت فرنگی، همگی نیازمند روشهایی مخصوص است تا علاوه بر تمیز شدن سرویس بهداشتی، تمیزی آن نیز ماندگار باشد.
ابتدا همه وسایلتان را آماده کنید:
در این بخش شما باید با برخی مواد شیمیایی کار کنید و ممکن است به پوست دستانتان آسیب برسد، بنابراین باید دستکش بپوشید. برای شستشوی سرامیک شما به برس های زبر با پرز های نازک نیاز دارید. وسایل شوینده ای را که می خواهید استفاده نمایید را آماده کنید. انتخاب شوینده مناسب و کارآمد در روند تمیزی سرویس بهداشتی بسیار اهمیت دارد.
شوینده های مختلفی در بازار وجود دارند اما شما باید شوینده ای را انتخاب نمایید که علاوه بر رفع کثیفی، لکه های باقی مانده بر روی آن را از بین برده و آسیبی به وسایلتان وارد نکند.ما در این بخش بیشتر به سراغ استفاده از پاک کننده های طبیعی می رویم تا علاوه بر محافظت از دستگاه تنفسی نتیجه ی بهتری به دست آوریم پس اگر نسبت مواد شیمیایی حساسیت دارید، از شوینده های غیر شیمیایی استفاده نمایید.
پرده حمام را بشویید:
اگر برای جدا کردن حمام از قسمت رختکن از پرده استفاده کرده اید تا تعویض لباس در آن مکان صورت گیرد، هر چند وقت یکبار این پرده را بشویید و اجازه ندهید تا جرم بگیرد. در آغاز تمیز کردن حمام برای عید نیز ابتدا این پرده را بشویید.
فن را روشن کنید یا پنجره ی حمام را باز بگذارید:
قبل از تمیز نمودن سرویس بهداشتی یا حمام فن را روشن کنید یا پنجره ی حمام را باز بگذارید و سپس به نظافت با مواد شوینده مشغول شوید. بعد از تمیز کردن حمام و سرویس بهداشتی نیز باید اجازه دهید فن یا هواکش، به مدت 15 الی 20 دقیقه کار کند یا پنجره را باز کنید و اجازه دهید هوای تازه رطوبت این مکان را خشک کند و بوی نامطبوع مواد شوینده نیز از سرویس بهداشتی بیرون برود.
کدام شویندهها بهتر است؟
انتخاب شوینده مناسب و کارآمد در روند تمیزی سرویس بهداشتی بسیار اهمیت دارد. شاید بتوان سایر بخشهای خانه را با یک شوینده و پاککننده مشخص تمیز کرد و نتیجه خوبی هم گرفت، اما در مورد سرویس بهداشتی اینگونه نیست. هر قسمت از این فضا میبایست با یک نوع شوینده نظافت شود؛ به طور مثال شیرآلات نیاز به شویندهای دارد که علاوه بر رفع کثیفی، لکههای باقیمانده بر روی آن را از بین برده و آسیبی نیز به بدنه آن وارد نکند. شویندههای شیمیایی مختلفی که هر یک مخصوص به نظافت یک قسمت از سرویس است در بازار وجود داشته که میتوانید از آنها برای خانه تکانی خود بهره بگیرید.
اگر نسبت مواد شیمیایی حساسیت دارید، استفاده از شویندههای غیر شیمیایی نیز به شما پیشنهاد میشود که از ترکیب چند ماده در دسترس در هر خانه به وجود آمده و گاها تاثیری بیشتر نسبت به مواد شوینده شیمیایی داشتهاند.
شیرآلات را برق بیاندازید:
برای تمیز کردن شیرآلات میتوان از شویندههای شیمیایی مخصوص تمیز کرن شیرآلات و یا کمی سرکه سفید استفاده کرد. مهمترین بخش تمیز کردن شیرآلات از بین بردن رسوبات و لکه های موجود بر روی سطح آنها است.
برای تمیز کردن شیرآلات باید در ابتدا آن را خیس کرده و سپس ماده شوینده را با استفاده از یک اسفنج به سطح آن کشیده و سپس با دستمالی نمدار مواد شوینده را از سطح آن برداشت. اگر میخواهید از سرکه برای شست و شوی شیرآلات استفاده کنید، پس از خیس کردن شیر یک دستمال پارچهای آغشته به سرکه را بر روی تمامی بخشهای آن قرار داده و پس یک ساعت آن را با اسفنج نمدار تمیز کنید. توجه داشته باشید تمیز کردن قسمت دستگیرههای شیرآلات از اهمیتی بیشتری برخوردار است و به علت استفاده مکرر افراد از آن در معرض آلودگیهای بیشتری نیز است. اگر شیرآلات سرویس بیش از حد معمول کثیف باشند، بهتر است برای نظافت بیشتر اجزای آن را جدا کرده و با دقت بیشتری آن ها را تمیز کرد.
سردوش حمام را رسوب زدایی کنید:
رسوب زدایی داخل شیرآلات اهرمی از نکات مهم در نظافت خانه و نگهداری شیرآلات است. برای رسوب زدایی سردوش حمام سرکه را داخل کیسه ی پلاستیکی بریزید و کیسه را دور سردوش حمام ببندید و حداقل 8 الی 10 ساعت یا ترجیحا یک شب به آن زمان بدهید تا سرکه کاملا رسوبات را حل کند. بعد از گذشت این زمان سردوش حمام را با فرچه کاملا بشویید و آبکشی کنید.
سرامیک کف و بدنه را بشویید:
سطوحی مانند کف و دیوارها در سرویس بهداشتی عموما با استفاده از کاشی پوشیده است. برای نظافت کاشی ها می توان از تمیزکننده های مخصوص سطوح سرامیکی و پودرهای جرمگیر یا مواد طبیعی استفاده نمود.
برای شست و شوی کاشی و سرامیک کف و بدنه سرویس بهداشتی یک لیوان سرکه را در 4 لیوان آب داغ بریزید، دستمال را به آن آغشته کنید و تمام کف را دستمال بکشید و با استفاده از برس های زبر با پرز های نازک تمام آلودگی ها از سطح سرامیک و درزهای آن را بزدایید.
برای شست و شوی کاشی و سرامیک کف و بدنه می توانید صابون مایع را به مقدار مساوی با جوش شیرین مخلوط کنید و آن را روی کف و دیوارهای جرم گرفته بمالید. بعد از 10 دقیقه با آب بشویید و از معجزه ای که اتفاق افتاده لذت ببرید.
برای تمیز کردن بخش های کوچکتر مانند درزهای مابین کاشی ها از ترکیب 1٫5 فنجان جوش شیرین، 1٫4 فنجان هیدروژن پراکسید و 1٫5 قاشق غذاخوری مایع ظرفشویی استفاده کنید و این ترکیب را به صورتی نواری بر روی بندها قرار داده و پس از سی دقیقه و با استفاده از یک مسواک قدیمی آن را برس کنید.این محلول زه کشی بین کاشی ها را هم سفید خواهد کرد. یا می توانید برای تمیز کردن بین زه کشی های سرامیک های کف حمام سیاه شده از جوش شیرین استفاده کنید. جوش شیرین را با آب خمیر کنید و روی زه کشی ها بمالید و بعد از یک ساعت آن را بشویید.
سینک روشویی و سنگ توالت را تمیز کنید:
حالا نوبت به نظافت و شستن سنگ توالت رسیده است. توالت ها معمولا مرکز کثیفی در سرویس بهداشتی است و رسوبات و لکه های زیادی را به خود جذب می کنند که این موضوع موجب نظافت هفتگی آن ها می شود. سنگ توالت ایرانی و یا فرنگی هر دو مدل از یک جنس بوده و شیوه تمیز کرن آن ها نیز تقریبا با هم مشابه است.
برای تمیز کردن توالت کمی بوراکس در کاسه توالت بریزید و بگذارید شب تا صبح بماند. سپس توالت را برس کشیده و چند بار سیفون را بکشید. می توانید از مواد شیمیایی دیگر برای نظافت توالت استفاده کنید اما بهتر است از مواد طبیعی برای این قسمت استفاده نکنید زیرا استفاده از موادی خانگی مانند ترکیبات جوش شیرین و جوهر نمک ممکن است باعث از بین رفتن سرامیک توالت شده و زحمت شما را دو چندان کند. بنابراین استفاده از موادی که به صورت کنترل شده ای و مخصوص به این کار ساخته شده اند گزینه ای بهتر است.
وان حمام را بشویید:
تمیز کردن وان جزو موارد دشوار در خانه است. برای تمیز کردن وان خود مقداری سرکه روی اسفنج بریزید و با آن محل مورد نظر را مالش دهید. سپس پودر جوش شیرین را روی سطح بریزید و با اسفنجی مرطوب بمالید. کف وان را با دقت بسابید. در صورت لزوم، مقداری جوش شیرین روی کف بپاشید. یک ساعت صبر کنید تا خیس بخورد تا راحت تر تمیز شود. در پایان، وان را با آب تمیز بشویید و بگذارید وان خشک شود سپس با حوله سفید وان را پاک کنید.
نظافت کابینت روشویی را فراموش نکنید!
نظافت سینک و کابینت روشویی آسانترین مرحله از خانه تکانی سرویس بهداشتی است. سینک روشویی معمولا ازجنس سرامیک بوده و برا تمیز کردن آن از مواد مخصوص شیمیایی و یا کمی جوش شیرین میتوان استفاده کرد. برای تمیز کردن کابینت روشویی باید دقت بیشتری به خرج داد. کابین روشویی معمولا از جنس چوب MDF بوده و تمیز کردن آن با آب میسر نیست. برای نظافت کابینت بهتر است از محلول آب و سرکه و یا مایع ظرفشویی رقیق شده استفاده کرد. دو ترکیب ذکر شده را باید با استفاده از ظرف اسپری بر روی سطح کابینت اسپری کرده و سپس با استفاده از دستمالی نمدار بر روی آن کشید.
تمیزکردن سرویس بهداشتی از مهمترین مراحل نظافت سالیانه و خانه تکانی است. اهمیت این موضوع به روشهای مخصوص تمیزکاری هر بخش از سرویس مربوط میشود و بهتر است برای به دست آوردن نتیجهای بهتر در نظافت سرویس از این روشها پیروی کرد. تمیز کردن سرویس بهداشتی هم دوام بسیاری از تجهیزات بهداشتی را بالا برده و هم به سلامت افراد خانه کمک خواهد کرد.
برس توالت را بشویید:
برای تمیز کردن توالت و شیارها و گوشه ها ناگزیرید از برس های بزرگ و کوچک استفاده نمایید. برای تمیز کردن برس ها که بخش مهمی از نظافت سرویس بهداشتی است، تنها کافیست برس را به مدت ده دقیقه در ترکیب مایع ضدعفونی و آب داغ قرار دهید و آن را بشویید. پس از شستشوی برس، اجزه دهید برس کاملا خشک شود و بعد آن را در جای خود قرار دهید تا از ورود باکتری ها جلوگیری کنید.
وسایل داخل حمام یا دستشویی را بشویید:
قفسه ها و چوب رختی و وسایل کوچکی مانند مسواک و لیف و وسایل آب بازی بچه ها را که در حمام قرار دارند، بشویید و شستن آنها را فراموش نکنید.
همه جا را خشک کنید:
با یک دستمال یا حوله دیوارها و شیرآلات را خشک کنید. نادیده گرفتن این مرحله منجر به باقی ماندن لکه آب خواهد شد.